De leidraad voor het zetten van verse losse thee.

gearomatiseerde thee losse thee

Verse losse Thee

O-Lijf verkoop losse thee van een zeer goede kwaliteit en daarom is het ook van belang dat je de thee op de juiste manier zet.


Elke thee heeft zijn eigen bereidingswijze en zettijd. Een goed gezet kopje thee kan heerlijk smaken, maar een slecht gezet kopje thee kan een onaangename of bittere smaak geven. Het kan dan zijn dat het water te heet is, of de thee heeft te lang staan trekken in de theepot of mok. 

De thee wordt bij O-Lijf (vers) in de aroma zakjes afgewogen. De smaak van de thee hangt sterk af van hoe lang de thee trekt, hoeveel losse thee je gebruikt en de watertemperatuur.

 Thee zetten van losse verse thee 

 • Gebruik voor het zetten van verse thee altijd vers koud water. Gebruik je leidingwater voor het zetten van je thee laat het water dan even 10 seconden stromen, op deze manier heb je altijd vers water. want hoe beter het water, des te aangenamer is de smaak van thee. Het is natuurlijk ook mogelijk om gebotteld bronwater te gebruiken. Welk water je ook gebruikt breng het altijd eerst aan de kook in een waterkoker of ketel.

theepot, theezetten

 • Breng het water aan de kook. (100 C)
 • Spoel de theepot of thee mok om met warm water. Vul de theepot met wat gekookt water. Draai het kokende water lichtjes rond in de theepot als de theepot warm is giet je het water weg. 

thee ei, t' sac, theefilter

 • Vul het thee- ei of t-sac met de gewenste hoeveelheid thee. Gebruik altijd een ruim theefiler zodat de theeblaadjes goed kunnen wellen en hun smaak kunnen afgeven. Het is de bedoeling dat het water goed kan circuleren rond de blaadjes.
 • Hoeveel losse thee je gebruikt is puur persoonlijk. Maar meestal 2 gram per mok (1 a 2 theelepel) 1 lepel per theepot. 
 • Giet het kokende water in de theepot of mok. De temperatuur van het water is voor iedere theesoort verschillend. 
 • Zwarte thee zet je het beste als het water net even van de kook is. 
 • Laat zwarte thee tussen de 3 a 5 minuten trekken.
  Hoe langer de zwarte thee trekt hoe sterker deze  wordt. Als je bij zwarte thee niet teveel losse thee gebruikt krijg je ook geen bittere smaak aan de zwarte thee. Zwarte thee is al donker na een halve minuut trekken. Ben jij een liefhebber van een pittig bakje thee dan kan je de thee langer laten trekken. 

Groene en witte thee

 • Laat voor Groene en witte thee het water terug afkoelen tot 80 C. Je mag voor Groene en witte thee geen kokend water gebruiken anders verbrand je de theeblaadjes en krijg je een bittere smaak. Je gebruikt hiervoor water dat rond de 70 a 80 graden is. Groene of witte thee laat je 5 a 6 minuten trekken.

 • Rooibos-, kruiden-, vruchtenthee zet je met met water dat heeft gekookt (100 C) en laat je 5 a 6 minuten trekken. Kruiden- of vruchtenthee mag je langer laten trekken, hoe langer deze thee trekt des te beter is de smaak. 
 • Tijdens het trekken van de thee moet deze op temperatuur blijven. Zet de theepot op een theelichtje of onder een theemuts. Na de trektijd haal je de thee uit de theepot en schenk je de thee in een mok of beker. 

Tip: Was een poreuze theepot niet met afwasmiddel, anders smaakt je thee naar zeepsop. Alle andere theepotten mag je zeker afwasen met zeepsop.

 

thee zettenOuder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd